Biografie

Jantien Kahn (1972) is steenbeeldhouwer. Zij werkt en woont afwisselend in Amsterdam (NL) en in Bretagne (FR). Parallel aan haar studie Creatieve Therapie volgde zij lessen bij Nederlandse steenbeeldhouwers: Cissy van der Wel, Adriaan Seelen, Gerard van Rooij. In 2003 besloot zij van het beeldhouwen haar vak te maken. Uitbreiding van vaardigheden en kennis verwierf zij middels de zelfstandige uitoefening van het vak en praktijk stages bij  steenhouwers.

 

‘wat besloten ligt en zich kan ontvouwen’
Ik heb altijd een diepe fascinatie en voorliefde voor stenen gehad. De oudheid en schoonheid ervan. In steen liggen de sporen van een lang verleden besloten.

 

Beeldhouwen in steen vereist vastberadenheid en rust voor het vinden van afstemming met de hardheid en de structuur van de steen. In deze afstemming ontstaat de harmonie tussen vorm en materiaal. Steen heeft een eigen tempo en laat zich maar tot op zekere hoogte dwingen door tijd en de hand die haar bewerkt. Het is het tempo dat mij past.

 

De natuur biedt een belangrijke bron van inspiratie. In de daarin aanwezige cyclische bewegingen, zoals aanwezig in de seizoenen en de getijdenwerking van de zee, ervaar ik parallellen met mijn eigen familiegeschiedenis. Hoe de verbondenheid tussen historie, heden en toekomst in de opeenvolging van menselijke generaties wordt ervaren.

 

Harde steensoorten hebben mijn voorkeur. Ze bieden mij de mogelijkheid om te experimenteren met structuren en verschillende manieren van afwerken.

 Altijd aanwezig is de spanning van het
naar buiten brengen wat van binnen zit,
vrij te maken wat verborgen is,
hardheid met zachtheid en kracht met kwetsbaarheid te verbinden.