Blog Jantien Kahn

2 april 2024 – Blog 5 – about to


The courage of the seed

All the buried seeds crack open in the dark
the instant they surrender to a process they can’t see.
The courage of the seed is that once cracking, it cracks all the way.

(Mark Nepo, The book of awakening)

De beelden about to gaan over de beweging van opengaan. Een proces van transformatie dat zich veelal onzichtbaar voor het oog, van binnenuit voltrekt. Vaak is er een externe invloed die de beweging in gang zet. ‘Bewogen worden’ door iets van buitenaf zoals water, wind, vuur of de opwarming van de aarde in het voorjaar, in het geval van zaden. 
Voor veranderingsprocessen in het menselijk bestaan geldt dit fenomeen ook, zoals tot uitdrukking komt in de vraag ‘Wat bewoog je om dat te doen?’. Mijn ervaring is dat opengaan een beweging is die gaat over loslaten van datgene waar ik houvast aan ontleen. In het vertrouwen dat dit, eenmaal vrijgegeven, mij nu zal vasthouden en ondersteunen. 

De beeldhouwwerken about to 1 t/m 3 representeren zowel een organische vorm (noot of vrucht), als een menselijke vorm (billen en bekken). Schil- en baststructuren inspireerden mij voor de patronen in de bewerking van about to 1 en 2. Bij het laatste beeld, nog onder mijn handen, zijn de structuren geïnspireerd op de wijze waarop de invloed van wind en water het zand doet openen. 

Alle beelden zijn geheel handmatig bewerkt. Ze zijn niet verankerd op hun ondergrond en vinden, in beweging gebracht door een lichte aanraking, hun balans vanuit een wiegende cadans. 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.